ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Η ΠΑΝΣΕΛHΝΟΣ TΗΣ 29 ΠΡΟΣ 3Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015 ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Η ΠΑΝΣΕΛHΝΟΣ TΗΣ 29 ΠΡΟΣ 3Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015 
ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΗΣ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΩΣΤΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣTIΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ, ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΑΘΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

10 ΜΚΡΟΙ ΝΕΓΡΟΙ, ενας Μαυρος και .....


Με αφορμή αιτήματα για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι:

1. Ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων είναι ικανοποιητικός και έχει ήδη υποβληθεί, το 84% των δηλώσεων.

2. Έχουν ήδη δοθεί παρατάσεις που κάλυψαν υπαρκτές ανάγκες.

3. Αναγνωρίζονται πλήρως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους πολίτες και ειδικά στους λογιστές, από καθυστερήσεις, παραλείψεις και καθυστερημένες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Είναι αναγκαίο όμως να ολοκληρωθεί η υποβολή και η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

4. Με βάση τα προηγούμενα τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τις καταληκτικές ημερομηνίες της Πέμπτης 20.8.2015 για τα νομικά πρόσωπα και της Τετάρτης 26.8.2015 για τα φυσικά πρόσωπα. Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης συνεπάγεται κυρώσεις για τους φορολογουμένους όπως: - Πρόστιμο 100 € (σε περίπτωση μη τήρησης βιβλίων). - Προσαύξηση φόρου 0,73% για κάθε μήνα, στο ποσό του φόρου.


 
Απο τα πρωτα που εμαθα στην Αμερικη οταν πρωτο-πηγα για μεταπτυχιακες σπουδες ειναι και το επιστημονικα τεκμηριωμενο δεδομενου του Μαυρου ο οποιος οσο ηταν καταδιωγμενος ηταν εναντιον του συστηματος και υπερ των "....ομολογων του", οταν ομως περναγε στην απεναντι πλευρα του ποταμου και εγενετο δεκτος οχι μονο για να γινει μερος του συστηματος αλλα και για να το υπηρετησει, γινοταν πιο βαναυσος και απο τους λευκους.

Μαυρο Υπουργο δεν εχουμε (ακομα) στην Ελλαδα, αλλα ειμαι βεβαιος οτι θα τον αποκτησουμε συντομοτερα απο οτι η Αμερικη τον Ομπαμα (προσοχη ειμαι μελος του Δημοκρατικου Κομματος), .  Ομως την επιστημονικα τεκμηριωμενη συμπεριφορα του "μαυρου" την ζουμε.

Αστηρικτη  η ανακοινωση του κ. Τρυφωνα. Εαν πηρε μηνες να κατατεθει το 84%, πως θα παρει 48 ωρες να κατατεθει το 16%?
Ας μην προχωρησω στο οτι και αυτη την στιγμη το TAXIS δεν δουλευει και οτι δεν εχουμε 100ρικα για την πλακα του καθε "Μαυρου".
Η Αδικια της Εξουσιας, μπορει να δινει ηδονη στον οποιον αισθανεται παντοδυναμος ξεχνωντας οτι...
"Δεν ειναι δυνατον ενας ολοκληρος λαος να ασχολειται μονο με την Εφορια. Υπαρχουν και αλλα ενδιαφεροντα στη ζωη".

Ας τελειωσω ομως κανοντας πλακα, γιατι δεν σας αξιζει να μας χαλατε την ψυχη.... ολοι οι "μαυροι" συντομα θα ακουσετε...

 
 
 
Καθηγητης Ανδρεας Αθηναιος
University of Pennsylvania
Case Western Reserve University
Lindback Award Teaching Excellence (1987)
 

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ) ΔΕΝ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Τον Αύγουστο του 1940 ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κόντευε να συμπληρώσει ένα χρόνο. Η Ελλάδα, την οποία κυβερνούσε δικτατορικά ο Ιωάννης Μεταξάς, μπορεί να τηρούσε ουδέτερη στάση, αλλά ήταν εμφανές ότι βρισκόταν στο πλευρό της Αγγλίας, που εκείνη την περίοδο δοκιμαζόταν σοβαρά από τις αεροπορικές επιθέσεις της «Λουφτβάφε». Η φασιστική Ιταλία, σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας, με τον ισχυρό στόλο της διεκδικούσε την πρωτοκαθεδρία στις θάλασσες της Μεσογείου από τη Μεγάλη Βρετανία.
Η διαταγή για τον τορπιλισμό της «Έλλης», ενός ελαφρού καταδρομικού πλοίου («ευδρόμου» με την ορολογία του μεσοπολέμου), δόθηκε από την ιταλό διοικητή των Δωδεκανήσων Τσέζαρε Μαρία Ντε Βέκι, ηγετικό στέλεχος του Φασιστικού Κόμματος της Ιταλίας και πρέπει να ήταν σε γνώση του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» με διοικητή τον υποπλοίαρχο Τζουζέπε Αϊκάρντι ξεκίνησε από τη ναυτική βάση στο Παρθένι της Λέρου το βράδυ της 14ης Αυγούστου, με αποστολή να πλήξει εχθρικά πλοία στην Τήνο, τη Σύρο και στη συνέχεια να αποκλείσει τη Διώρυγα της Κορίνθου.
Τις πρωινές ώρες της 15ης Αυγούστου το ιταλικό υποβρύχιο βρέθηκε έξω από το λιμάνι της Τήνου «εν καταδύσει», με σκοπό να τορπιλίσει τα επιβατικά πλοία «Έλση» και «Έσπερος», που μετέφεραν προσκυνητές, αλλά οι Ιταλοί τα θεωρούσαν οπλιταγωγά και συνεπώς εχθρικά. Από το περισκόπιο ο Αϊκάρντι είδε να καταφθάνει στο λιμάνι ένα πολεμικό και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, όπως δήλωσε μετά τον πόλεμο. Επρόκειτο για το καταδρομικό «Έλλη», που κατέπλεε στην Τήνο για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Μεγαλόχαρης.
Στις 8.25 π.μ., λίγη ώρα πριν από τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας κι ενώ στην παραλία υπήρχε πολύς κόσμος, το «Ντελφίνο» έπληξε με τρεις τορπίλες το ελληνικό πολεμικό πλοίο. Η μία μόνο τορπίλη βρήκε στόχο, αλλά έπληξε καίρια το ελληνικό πλοίο στο μηχανοστάσιο και τις δεξαμενές πετρελαίου. Μία ώρα αργότερα, το «Έλλη» βυθίστηκε, παρά τις προσπάθειες του πληρώματος να το κρατήσουν στον αφρό. Οι άλλες δύο τορπίλες αστόχησαν και εξερράγησαν στην προκυμαία. Από την επίθεση του «Ντελφίνο» σκοτώθηκαν ένας υπαξιωματικός και οκτώ ναύτες του «Έλλη», ενώ οι τραυματίες ανήλθαν στους 24. Μία γυναίκα, που βρισκόταν στην παραλία, πέθανε από καρδιακή προσβολή μετά την έκρηξη της δεύτερη τορπίλης στην προκυμαία.
Μετά την εκτέλεση της αποστολής του, το «Ντελφίνο» απομακρύνθηκε χωρίς να γίνει γνωστή η ταυτότητά του. Μετά από λίγες ώρες κατέπλευσε στη Σύρο, αλλά αναχώρησε αμέσως άπρακτο, καθώς δεν υπήρχε κανένα πλοίο στο λιμάνι του νησιού. Το «Ντελφίνο» επέστρεψε εσπευσμένως στη Λέρο με διαταγή των ιταλικών αρχών, ακυρώνοντας την αποστολή του στην Κόρινθο. Η επιχείρηση δεν φαίνεται να ήταν σε γνώση των πολιτικών αρχών της Ρώμης (πλην ίσως του Μουσολίνι). Ο υπουργός Εξωτερικών, Γκαλεάτσο Τσιάνο, έγραψε στα απομνημονεύματά του ότι η βύθιση του ελληνικού πλοίου οφείλεται στη θρασύτητα του Ντε Βέκι.
Η έρευνα που διενήργησαν δύτες του Πολεμικού Ναυτικού, έδειξε ότι η τορπίλες ήταν ιταλικές και επομένως η επίθεση έγινε από ιταλικό υποβρύχιο. Η κυβέρνηση Μεταξά τήρησε απόλυτα μυστικό το πόρισμα της έρευνας, για να μην προκαλέσει την Ιταλία και διαταράξει την ουδετερότητα της Ελλάδας. Τελικά, δημοσιοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1940, δύο ημέρες μετά την ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας. Παρά ταύτα, από την πρώτη στιγμή η ελληνική κοινή γνώμη δεν είχε καμία αμφιβολία για την εθνικότητα του υποβρυχίου.
Το 1950, στο πλαίσιο των πολεμικών επανορθώσεων, η Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα το ελαφρύ καταδρομικό «Ευγένιος της Σαβοίας» (Eugenio Di Savoia), το οποίο μετονομάστηκε σε «Έλλη» τον Ιούνιο του 1951 και ύψωσε την ελληνική σημαία. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 το ναυάγιο του «Έλλη» ανελκύστηκε τμηματικά και πουλήθηκε για παλιοσίδερα (σκραπ). Το 1985 Έλληνες δύτες ανακάλυψαν στο βυθό της Τήνου τα απομεινάρια της ιταλικής τορπίλης που βύθισε το «Έλλη». Το εύρημα εκτίθεται στο Ναυτικό Μουσείο Πειραιά.