ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Εορτασμός της 149ης επετείου του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου από τους Ρεθεμνιώτες της Αττικής

Τρίτη 17th, Νοεμβρίου 2015 / 09:30

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Με τη δέουσα Τιμή και τον πρέποντα Σεβασμό , εόρτασε ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» ,την 149η επέτειο από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου. Την παρελθούσα Κυριακή 15-11-15 , στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου Αμπελοκήπων ,τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπερ των ψυχών των ολοκαυτοθέντων και σφαγιασθέντων ηρώων από τους Τούρκους εν τη Ιερά Μονή Αρκαδίου. Όπως κάθε χρόνο η κα Λένα Σταμαθιουδάκη (αντιπρόεδρος β΄) επιμελήθηκε δεόντως το στάρι , το οποίο τοποθετήθηκε πάνω στην σημαία του Βυζαντίου και την Ελληνική , ενώ υπήρχε ωραιότατη εικόνα κέντημα που έδειχνε την μετωπίδα της εκκλησίας της Μονής (δώρο του Ποιμε-νάρχου μας κου Ευγενίου). Όλο αυτό ήταν περιτριγυρισμένο με δάφνες ενώ πλάι στεκόταν αγέρωχη η Ελληνική Σημαία του συλλόγου μας. Συγκινητική και συνάμα υπερήφανη η αίσθηση της παρουσίας των Ευέλπιδων εντός του Ναού , λόγω του Ιωάννη Δημακόπουλου.
Εν συνεχεία η εκδήλωση τιμής και μνήμης συνεχίστηκε στην περικαλλή αίθουσα τελετών της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών . Η αίθουσα κατάλληλα στολισμένη με δάφνες και σημαιάκια , ανέμενε την προσέλευση των Ρεθεμνιωτών της Αττικής, ενώ ακούγονταν ριζίτικα από τα ηχεία. Ο πρόεδρος κος Γεώργιος Βλατάκης υποδεχόταν τους Ρεθυμνιώτες και φίλους του συλλόγου ενώ μοίραζε στους προσκεκλημένους δάφνες και φρέσκο φασκόμηλο που του είχαν στείλει από το Ρέθυμνο.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με συντονιστή το πρόεδρο κ. Γ. Βλατάκη να καλεί τους παρευρισκόμενους να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή για τα αθώα θύματα του Παρισιού. Μεστός και σύντομος ο λόγος του προέδρου στάθηκε στην απομάκρυνση των νέων από τις επετείους θεωρώντας πιο σημαντικούς τους σύγχρονους φτιαχτούς υπερανθρώπους από τους πραγματικούς ήρωες αφού οι σύγχρονοι ήρωες παλεύουν για τους εαυτούς τους , κι όχι για να νικήσουν την τυραννία ή την απληστία των ισχυρών. Τόνισε δε τα μηνύματα που εκπέμπει ακόμη και σήμερα το Αρκάδι, όπως η πίστη και η παράδοση, η αγάπη προς την πατρίδα και η προστασία από κάθε εχθρική επιβουλή ,ενώ επεσήμανε ότι δυνατό κίνητρο υπήρξε η πολιτιστική μας κληρονομιά Ελληνισμός και Ορθοδοξία. Οι Έλληνες έχουμε ένα βαρύ παρελθόν , που μας συνοδεύει πλούσιο σε πολιτισμό και είναι φως για τα έθνη. Όταν όμως πέφτουμε σε πνευματική νάρκη περνάμε στην κακή αλλοίωση. Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΦΩΣ. Καταλήγοντας ανέφερε ότι Το Αρκάδι μας υποχρεώνει ηθικά και ιστορικά να γίνομε φορείς εθνικής ανάτασης και αντίστασης , φορείς ελευθερίας, αγάπης και συνεργασίας ακόμη και σήμερα. Ενώ προέτρεψε να έχουμε το θάρρος και την τόλμη των ηρώων του Αρκαδίου να λέμε ΟΧΙ στο Ελληνορθόδοξο εκφυλισμό, όχι στην εθνική αλλοτρίωση, όχι στον αφανισμό και διάλυση της πολιτισμικής μας φυσιογνωμίας και της ορθόδοξης ταυτότητας μας.
Η εκδήλωση στηρίχτηκε στα μέλη του ΔΣ τα οποία κάθε ένα επεξεργάστηκε κάποιο θέμα σχετικό με το Αρκάδι και το παρουσίασε στην εκδήλωση. Η φιλόλογος κα Ολγα Κουμεντάκη αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στο ιστορικό γεγονός, η κα Ε. Τζιφάκη απήγγειλε ποίημα της Ελένης Καβακοπούλου –Μπριλλάκη, η κα Ντίντα Κλειδή μας θύμισε την ηρωίδα Δασκαλοχαρικλεια, ο κος Φραγκιαδάκης στάθηκε στην συμπεριφορά των ξένων δυνάμεων εκείνης της εποχής. Συγκίνηση προκάλεσε η συμμετοχή του μαθητή γυμνασίου Μάνου Λιαναντωνάκη του Σταύρου(εγγονός του στρατηγού Μανώλη Λιαναντωνάκη) ο οποίος διάβασε απόσπασμα από την ανατίναξη του Αρκαδιού, ενώ έκλεισε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης με ποίημα του Μιχάλη Καυκαλά που απήγγειλε η εγγονή του Μιχαέλα μαθήτρια δημοτικού. Οι παρευρισκόμενοι καταχειροκρότησαν και επαίνεσαν την συμμετοχή των δύο παιδιών.

Στο δεύτερο μέρος προβλήθηκε η ταινία ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ ΤΩΝ        ΑΓΓΕΛΩΝ, ενώ ακούστηκε και ο Εθνικός μας Υμνος.

Ο πρόεδρος κος Βλατάκης ανακοίνωσε επίσημα την ομόφωνη απόφαση του συλλόγου μας να αφιερώσει το προσεχές έτος 2016 στο ιωβηλαίο των 150 ετών από την θυσία του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου. Συμπλήρωσε ότι σύντομα δια του τύπου θα ανακοινώσει επίσημα όλες τις εκδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ κυρίως στην Αθήνα αλλά και στο Ρέθυμνο. Σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Προεδρία της Δημοκρατίας, την Μητρόπολη Ρεθυμνου , το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Περιφέρεια Κρήτης & Αθηνών, τους Δήμους Ρεθύμνου & Αθηνών, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου προς τιμήν των θυσιασθέντων ηρώων.
Η εκδήλωση τελείωσε με πλούσιο κρητικό κέρασμα, ενώ το στάρι που προετοίμασε η κα Ε. Σταμαθιουδακη έγινε ανάρπαστο. Αθρόα η προσέλευση των Ρεθεμνιωτών μεταξύ των οποίων ήταν : η τιμητική παρουσία ομάδας Ευέλπιδων με τον λοχαγό τους, ο τ. νομάρχης Ρεθυμνου καθ. Ανδρεας Αθηναίος, ο τ. υπουργός κ. Γεώργιος Περάκης με τη συζυγο του κα Βογιατζακη, η καθηγ. Παν. Αθ. κα Μαίρη Κωνσταντουδάκη, ο καθηγ. κ. Σταυρος Μαραγκουδάκης , ο τ. αστυν. Διευθ. κ. Βασίλης Αποστολάκης,ο τ. πρόεδρος Κρητικής Εστίας κ. Στέλιος Παλάσσαρος, ο τ. αντιπρ. Παγκρητίου Εν. κ. Ζαχαρίας Καμπουρακης, η πρόεδρος Νοτίων Ευα Κουβίδου, ο γεν. γραμ. της Ομοσπ. Αμαριωτών κ. Ν. Τσιουδάκης ο οποίος εύστοχα απήγγειλε δύο αυτοσχέδιες μαντινάδες , ο Δικηγόρος κ. Δημήτρης Φακιδάρης με τη συζ. του, η Αριστέα Βερνάδου, η Αννα Φιλιώτη, ο Λευτερης Δρανδάκης, η Βούλα Σαρρή, η Βούλα Παπαμαρκάκη, ο Τάσος & η Καίτη Παλιερακη, η Ελ. Λιαναντωνάκη του Εμμ., η Ελ. Μαραγκάκη, ο Ν. Γουμενάκης, ο Γιάννης & Νίτσα Καυκαλά, η Τόνια Χαριτάκη,ο Κωστας και η Μαρία Γαγάνη, ο Αριστείδης & Μαρίκα Λιαναντωνάκη, η Βασια Καυκαλά, η Μαρία Χαλκιαδακη, η Αλκυόνη Τζελεση, κ.α.