Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΟΙΤΑΖΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΝΤΙΚΕΝΣ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ "ΒΛΕΠΩ" ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ......ΠΟΛΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΜΦΑΝΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΚΡΙΣΗΣ. ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΕ ΛΑΟΥΣ, ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ. ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΟ "ΧΡΗΜΑ" ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΗΣΕΙ ΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ, ΟΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΝ Ο ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ. 

ΑΚΡΑΙΑ, ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ, ΣΑΝ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟ. ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΕ ΔΙΣ ΚΑΙ ΤΡΙΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΓΙΑ ΗΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΠΑΛΗ. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΓΙΑ ΠΙΣΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΕΞΗ ΥΛΗΣ Η ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΝ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΣΩΡΕΥΣΗΣ.
ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ "ΑΣΘΕΝΕΙΑ", ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΣΥΣΩΡΕΥΣΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ "ΧΡΗΜΑ ΩΣ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ".
ΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΝΙΑΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΙΑ, ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΣΤΟ ΑΥΛΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ. ΟΧΙ ΤΗΣ...ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ, ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΤΟΥ ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΙΝΩ ΧΑΡΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΜΟΥ.
Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ, ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.
ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟ ΕΓΩ ΩΣ ΥΠΕΡΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ Η ΗΔΟΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ, ΕΙΝΑΙ "ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΟ".

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΟ ΕΙΝΑΙ, Η...ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ. 
ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙ\ΟΙΤΗΤΕΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ" ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ, ΠΡΩΤΑ ΤΗΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ. ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΒΗΜΑ ΣΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΤΗ ΣΚΑΛΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ: ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΩΣ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ, ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΑΞΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΧΡΗΜΑ. Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΑΥΤΗ, ΜΕΤΑΛΛΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΙΚΗ, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΛΕΟΝ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ, ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΜΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ, ΚΕΝΟΥΣ ΚΑΙ "ΔΙΑΦΘΑΡΙ..ΣΙΜΟΥΣ..."

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΤΟΝ ΣΚΡΟΥΤΖ ΚΑΘΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΕΙ (ΚΟΙΤΑ ΕΥΧΗ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ) ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΞΕΧΑΣΑΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ, ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΣ ΚΥΝΗΓΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑΣ, ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ, ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ, ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ.

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΑΣ ΚΥΝΗΓΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΥΠΝΟΤΙΣΜΕΝΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΑΣ ΤΟΥ ΘΥΜΗΣΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


Καθ. Ανδρεας Αθηναιος
Case Western Reserve University
U of PENN