ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

ΟΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΙΝΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΜΕ

ΟΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΙΝΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΜΕ

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΟΜΟΚΟ O ΣΥΡΜΟΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΗΧΑΝΗ ΑΠΟ ΝΤΗΣΕΛ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ






ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΡΜΟ ΣΤΟΝ ΔΟΜΟΚΟ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 






     Οι φωτογραφιες ειναι (c)  του Ιδρυματος Ελληνισμου

 
 Εννέα έργα, εξασφάλισαν χρηματοδότηση από το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Κομισιόν «Συνδέοντας την Ευρώπη», γνωστότερο ως CEF (Connecting Europe Facility).

Συγκεκριμένα, περνά στο CEF η ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων, συμπεριλαμβανομένου του GSM-R, με ηλεκτροκίνηση Τιθορέα - Λιανοκλάδι - Δομοκός, μήκους 106 χλμ.

Οι επιλέξιμες δαπάνες του έργου ανέρχονται σε 444 εκατ. ευρώ και η χρηματοδοτική συνδρομή του προγράμματος ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Με αυτό το έργο ολοκληρώνεται ο εκσυγχρονισμός του βασικού άξονα της χώρας και καθίσταται παρελθόν η παλιά μονή γραμμή του 1904 που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αντιμωπίζει τεράστια προβλήματα.

Παράλληλα, πέρασε στο CEF το έργο Ροδοδάφνη - Ψαθόπυργος που εκτελείται στο πλαίσιο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας - Πάτρας. Οι επιλέξιμες δαπάνες προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων συγχρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα τα 212 εκατ. ευρώ. Μαζί με τις υπόλοιπες εργολαβίες της βόρειας Πελοποννήσου και με την ωρίμαση της σύνδεσης Ρίο - Πάτρα, η νέα γραμμή θα αντικαταστήσει την παλιά μετρική γραμμή που κατασκευάστηκε επί του Χαριλάου Τρικούπη.

Στο CEF πέρασαν επίσης οι μελέτες:

Για την αναβάθμιση της γραμμής Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας (1 εκατ. ευρώ - συγχρηματοδότηση 0,5 εκατ. ευρώ)

Για τη νέα γραμμή Τοξότες Ξάνθης - Νέα Καρβάλη και τη σύνδεση με τον εμπορευματικό λιμένα της Καβάλας (2 εκατ. ευρώ - συγχρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ), μήκους 31,8 χλμ.

Για τη δημιουργία νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Αμφίπολη - Νέα Καρβάλη (προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 1,9 εκατ. ευρώ), με τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση, δηλαδή του ανατολικού κλάδου της σιδηροδρομικής Εγνατίας. Πρακτικά, ανοίγει ο δρόμος για τις πρώτες προμελέτες, καθώς το έργο είναι παντελώς ανώριμο, αλλά θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο στο πλαίσιο των διευρωπαϊκών δικτύων.

Επίσης, εγκρίθηκαν πολυεθνικά πρότζεκτ για τα διευρωπαϊκά δίκτυα, στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, όπως: Το Poseidon Med II, με επικεφαλής τη ΔΕΠΑ, προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ (συγχρηματοδότηση 26 εκατ. ευρώ) που θα χρηματοδοτήσει μελέτες για την υιοθέτηση του LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάδειξη της Ελλάδας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή LNG. Αιχμή του δόρατος του προγράμματος θα είναι η Ρεβυθούσα.

Το αεροπορικό πρότζετκ Joint Application for PDP Implementation - Cluster 3, με επικεφαλής της ιταλική ENAV που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού με τη συμμετοχή 16 κρατών - μελών (προϋπολογισμού 281 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ)

Η «ναυαρχίδα» της Τηλεματικής και Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών I_HeERO με επικεφαλής το υπουργείο Εργασίας της Κάτω Σαξονίας και τη συμμετοχή 17 κρατών - μελών (προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ), το οποίο φιλοδοξεί να επεκτείνει το e-call σε όλους τους τύπους οχημάτων.

Το μεγάλο πρότζεκτ Τηλεματικής και διαχείρισης κυκλοφορίας Crocodile 2, με επικεφαλής το υπουργείο Μεταφορών, Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Αυστρίας και τη συμμετοχή εννέα κρατών - μελών (προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ), που έχει στόχο την οδική ασφάλεια και την πληροφόρηση.

Ποιά κόπηκαν

Στο μεταξύ, δεν πέρασαν στο CEF μία σειρά από προγράμματα ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς «κόπηκαν»:

Οι μελέτες για την αναβάθμιση της γραμμή ΣΚΑ - Οινόη και την κατασκευή υπόγειας διάβασης στον σταθμό Αλιάρτου (προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, με προτεινόμενη συγχρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ).

Η γ' φάση των μελετών για την κατασκευή για της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα - Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα (προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ με προτεινόμενη συγχρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ). Η γραμμή σχεδιάζεται για ταχύτητα 160 χλμ./ώρα, με αμφίδρομη σηματοδότηση.

Οι μελέτες του προαστιακού Κορωπί - Λαύριο (προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ), οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από το νέο ΕΣΠΑ.

Η μελέτη για νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το Θριάσιο με τη γραμμή Αθήνας - Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Θήβας (προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ με προτεινόμενη συγχρηματοδότηση 1,7 εκατ. ευρώ) και σχεδιάζεται για την αποσυμφόρηση του σιδηροδρομικού άξονα της Αττικής. Η δράση καλύπτει προκαταρκτικές μελέτες για τη νέα γραμμή που σχεδιάζεται μεταξύ Θριασίου και Σφίγγας με στόχο να τροφοδοτεί τον άξονα με εμπορευματικά τρένα.

Η ολοκλήρωση της β' φάσης των μελετών για την κατασκευή της νέας μονής γραμμής Καλαμπάκα - Κοζάνη (προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 1,2 εκατ. ευρώ).

Η μελέτη για ένα πιλοτικό δίκτυο 13 σταθμών ανεφοδιασμού CNG στην Ελλάδα με επικεφαλής τη ΔΕΠΑ (προϋπολογισμού 7,3 εκατ. ευρώ, με προτεινόμενη συγχρηματοδότηση 6,2 εκατ. ευρώ).

Το έργο Testcits για τη μελέτη εναλλακτικών συνεργατικών Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών, με επικεφαλής το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης (επιλέξιμου προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ, με προτεινόμενη συγχρηματοδότηση 0,5 εκατ. ευρώ)

Συνολικά, τα 276 έργα που ενέταξε η Κομισιόν στο CEF φτάνουν τα 13,1 δισ. ευρώ. Τα κράτη - μέλη πρότειναν πάνω από 700 έργα για αιτούμενη χρηματοδότηση άνω των 36 δισ. ευρώ.

πηγη RED 18 Ιουλιου 2015