Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ
(Απο το Ναυτικο Μουσειο Ελλαδος)ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ο “Μύθος”  -στην επιστημονική του θεώρηση» είναι το Abstract  μιας γνώσης που προκύπτει από την συλλογή δεδομένων, την ανάλυςσή τους και την ερμηνεία τους.
Υπάρχει μια Σχολή, που είτε στηρίζεται σε ‘αφέλεια’, δηλ σε περιορισμένο η συγκεκριμένο  «πλαφον» αντιληπτικής δυνατότητας, είτε σε σε ‘σκοπιμότητα’ που υποστηρίζει ότι υπάρχει αντικειμενική επιστήμη. Με αντικειμενική εννοούν Value Free δηλ μια διαδικασία που ακολουθεί την επιστημονική μεθοδολογία (Research Methods) και που βάσει αυτής «παράγει (καινούργια) γνώση».
Οι επιστήμονες που είμαστε μυημένοι και ασκημένοι στην έρευνα και στην παραγωγή καινούργιας γνώσης, γνωρίζουμε ότι η επιστημονική διαδικασία δεν είναι μια μηχανιστική επεξεργασία όπου από την μια πλευρά βάζεις στοιχεία και από την άλλη βγαίνει γνώση. Όσοι ξέρουμε από έρευνα, γνωρίζουμε ότι η ανάλυση και η ερμηνεία που είναι κρίσιμες φάσεις της παραγωγής γνώσης, βασίζονται στις αξίες, στα στοιχεία της πνευματικής και ψυχικής υπόστασης, σε αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες και ο Ελληνικός Πολιτισμός γνωρίζει και προσδιορίζει από χρόνια ως «οντολογική υπόσταση» και αυτό που η μηχανιστική προσέγγιση της δυτικής επιστήμης ανακαλύπτει σήμερα ως «συναισθηματική νοημοσύνη».

Ίσως πιο απλά, θα μπορούσε να διατυπωθεί το εξής, που θυμάμαι από την Νομαρχιακή μου θητεία. Όταν επισκέφθηκα ένα χωριό τα Α…..α, (ήμουνα τότε 29 ετών  Νομάρχης) ένας νεαρός με κοίταξε με φθόνο και είπε «μωρέ μπράβο εγωισμός να θέλει να  είναι Νομάρχης από τα 29». Αυτή ήταν η ερμηνεία ενός ανθρώπου που είχε για κίνητρο των πράξεων του το «εγώ» του. Την ιδιοτέλεια και την ζωή χωρίς περιεχόμενο (που είναι συνεκβανον  της Ιδιοτέλειας και του Εγωισμού. Στις δεκαετίες μέχρι και τις αρχές του 80, αυτό αποκαλείτο ταπεινωτικά, περιφρονητικά και προσδιορίζοντας βλακεία και ευτέλεια… «Ιδιώτης». Ο Εγωιστής, Ιδιοτελής, Ιδιώτης, είναι κάτι που σήμερα προβάλλεται ως Πολιτικά Ορθό Στερεότυπο, ένα τύπος ανθρώπου που η εξουσία επιθυμεί. Ο Ιδιοτελής, εγωιστής, Ιδιώτης, είναι ένα ΟΝ με αντιληπτικό επίπεδο περιορισμένο στο Μικρόκοσμό του, το οποίον δρα ανταγωνιστικά και εχθρικά έναντι όλων των άλλων. Ο Ιδιοτελής, εγωιστής , Ιδιώτης, εντάσσει εαυτον στην Δαρβινική Κοινωνία και την αναπαράγει συνεχώς. Ο Ιδιοτελής, εγωιστής , Ιδιώτης,  ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ  από την δημιουργία, και από ζωή περιεχομένου, χάνει την Οντολογική του Υπόσταση. Για τον λογο αυτό ο «ιδιώτης» στις δεκαετίες μέχρι και τις αρχές του 80, είχε την σωστή του ετυμολογική μετάφραση, και αξιολογειτο ως ΒΛΑΚΑΣ και ΗΛΙΘΙΟΣ.


Η εξουσία της εποχής έχει κάθε λογο να αποθεώσει το στερεότυπο του «Ιδιώτη» και να «πείσει» τους Λαούς να το ακολουθήσουν. Οι ιδιώτες ουσιαστικά αυτοευτελίζονται, αφού αυτοκαταργούν την οντολογική τους υπόσταση, δηλ.(απλά)  μια ζωή με σκοπό, με περιεχόμενο, με όνειρο δημιουργίας, με συμμετοχή στην κοινωνία ως χώρο δημιουργίας όπου την δημιουργία και την δράση του Ανθρώπου προσδιορίζει η ψυχή του δηλ. η ελεύθερη βούλησή του και όχι η… «αγορά».

Ένας επιστήμονας με «υπόσταση ιδιώτη» θα «δει» εντελώς άλλα πράγματα στα ίδια στοιχεία. Εκείνος ο νέος του 1979 (και δη  φοιτητής στο Καποδιστριακό τότε) έχοντας την «σύσταση του Ιδιώτη», δεν πήρε χαμπάρι ότι ο πόθος μου για τα Κοινά, με έφερε στην θέση του Νομάρχη, με απόλυτο σκοπό να ξενυχτήσω, να αγωνιστώ και να   προσφέρω στην Ελλάδα και στους Έλληνες.. Ένας άνθρωπος που κάνει κάτι μονό όταν του βάζουν «χρήμα στην χούφτα», και δεν έχει άλλο κίνητρο από αυτό, ένας Άνθρωπος ιδιοτελής, ιδιώτης και εγωιστής, θα ερμηνεύσει κάθε πράξη μέσα από κίνητρα ιδιοτέλειας, εγωισμού και ιδιωτισμού ενώ είναι ταυτόχρονα ανίκανος νοητικά και ψυχικά, να αναλύσει και να ερμηνεύσει γεγονότα, με βάση το κίνητρο του αλτρουισμου, των αξιών, της  αγάπης και της δίψας της ψυχής να δικαιωθεί μέσα από την δημιουργία, την προσφορά στον Άνθρωπο και την Πατρίδα, με δύναμη τον Έρωτα και την αγάπη για τον Άνθρωπο και την Πατρίδα Ελλάδα.

Οι Μηδενιστές δεν είναι όλοι μέρος της συνωμοσίας για αποεθνοποίηση, ισοπέδωση, και κατασκευή χειραγωγούμενων απρόσωπων μαζών.
Οι μηδενιστές είναι δυνατόν –άσχετα αν παίζουν το παιχνίδι της εξουσίας- να έχουν αντιληπτική ικανότητα με μοναδικό πρίσμα το Απόλυτο Μηδέν, και κίνητρο το πάσης μορφής Ιδιοτελές συμφέρον. Έτσι ερμηνεύουν τους πάντες και τα πάντα μέσα από το δικό τους ΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΙΣΜΑ.

Σε ένα μηδενιστικό πρίσμα δεν υπάρχουν ηρωες, δεν υπάρχει θυσία, δεν υπάρχουν αξίες, και επομένως όλα αυτά είναι ένας μύθος. Όχι με την έννοια του abstract αλλά με την έννοια του «παραμυθιάσματος» με την έννοια της απάτης που κατά το Ποινικό Δίκαιο είναι «Η παράσταση ψευδών γεγονότων ως Αληθών».  Κατά τους μηδενιστές , ο μύθος είναι ένα ψέμα, και η απομυθοποίηση, το πάθος τους.

Προσφέροντας την ταπεινότητά μου, ως τροφή στα θηρία, θα υποστηρίξω ότι εκείνος ο «βλάκας» που με ερμήνευσε  σαν εγωιστή, ήταν ο προπομπός μιας γενιάς «επιστημόνων» που με προσωπικό ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΠΡΙΣΜΑ – ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ- …υποστηρίζουν ότι καταρρίπτουν επιστημονικά όλους τους μύθους.
Έτσι στην Σμύρνη την καταστροφή…. την έφερε ο συνωστισμός, την φωτιά θα την έβαλε κανένας που ήθελε να κάψει ξερά χόρτα, εγώ ήθελα να γίνω Νομάρχης Ρεθυμνου  και αργότερα; Θεσπρωτίας, γιατί ήμουνα εγωιστής, Το Αρκαδι και το Κουγκι δεν τιναχτήκαν στον αέρα βροντοφωνάζοντας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ η ΘΑΝΑΤΟΣ, οι μπαρουταποθήκες τινάχτηκαν από κάποιον που πέταξε το τσιγάρο του κατά λάθος,  και άλλα γελοία.

Κατά τους ίδιους επιστήμονες ο Καλόγερος Σαμουήλ δεν τίναξε στον Αέρα το Κουγκι, αλλά επέμενε να παραδοθεί.  Τώρα αυτός που το υποστηρίζει σήμερα, ήταν μαζί με τον Καλόγερο Σαμουήλ τότε;?  Γιατί για την νοητική υπόσταση αυτού του ανθρώπου, δεν υπάρχει η δυνητική πραγματικότητα του ηρωισμού, της δύναμης της ψυχής όπερα από τα ευτελή και τα καθημερινά;? Προφανώς γιατί ο ίδιος ο ερμηνευτής «επιστήμων» έχει «σύσταση»  που δεν του επιτρέπει να ζήσει την Αλήθεια του Καλόγερου Σαμουήλ, η την Αλήθεια ενός Έλληνα η μιας Ελληνίδας που είναι λίγο ψηλότερα από το ΜΗΔΕΝ. 

Ο «Μύθος»  δεν είναι μια «απάτη», είναι δείτε μια «αφαιρετική Αλήθεια» της Υπαρκτής Πραγματικότητας, είτε μια ενόραση (ΑΛΗΘΙΝΗ) που την συνθέτεις για να την κάνεις πραγματικότητα.

Ο Μύθος όμως, δημιουργεί ΑΛΗΘΙΝΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ που δίνουν δύναμη στον Άνθρωπο. Που τον κάνουν ΔΥΝΑΤΟ και ΕΛΕΥΘΕΡΟ.

Για αυτό μέσα στην δυναμική της εξουσίας να υποτάξει τον Άνθρωπο, Ο Μύθος πρέπει και αυτός να απαξιωθει.  Τον ρόλο των απαξιωτων δεν έχουνε μόνο οι συνωμότες της ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Τον έχουν και οι «Ιδιώτες» (Idiots
ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ : ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ : ΤΟ ΚΟΥΓΚΙ  ΤΙΝΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΟΓΕΡΟ ΣΑΜΟΥΗΛ.


ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ : ΣΟΥΛΙ : ΕΛΕΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ
......
ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ : ΔΥΟ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ , ΑΡΚΑΔΙ ΚΑΙ ΚΟΥΓΚΙ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ......