ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΠΟΡΟΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΝΩ ΤΕΜΑΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ....

 
 18 06 2015 | 01:43

Ακυρώνονται τα έργα των Δήμων που είχαν ενταχθεί στο ΟΠΑΑΧ και το LEADER

Ακυρώνονται τα έργα των Δήμων που είχαν ενταχθεί στο ΟΠΑΑΧ και το LEADER
Δεκάδες έργα που είχαν υποβάλλει οι Δήμοι της χώρας και είχαν ενταχθεί προς χρηματοδότηση στους άξονες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (στα μέτρα που αντιστοιχούν στα παλιά προγράμματα ΟΠΑΑΧ και LEADER) βαίνουν προς ακύρωση μετά το «στοπ» της Κομισιόν στο αίτημα παράτασης κατά ένα 6μηνο της εφαρμογής του «Μπαλτατζή».
Σύμφωνα με πληροφορίες του agro24, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έχουν στείλει επιστολές στους Δημάρχους που έχουν έργα ενταγμένα στον «Μπαλτατζή» αλλά δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί, με τις οποίες τους ζητούν να δεσμευθούν για το αν είναι εφικτή η υλοποίηση του έργου, μέχρι και η πληρωμή του, έως το τέλος του χρόνου. Σε αντίθετη περίπτωση τα έργα απεντάσσονται από το Πρόγραμμα.
Πηγές της αυτοδιοίκησης που μίλησαν στο agro24 υποστηρίζουν ότι είναι απίθανο να προλάβουν να υλοποιηθούν έργα αναπλάσεων κ.λπ. τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα δημοπρατηθεί, μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. «Δεν υπάρχει έργο που να χρειάζεται λιγότερο από 8 μήνες» λένε χαρακτηριστικά.
Αυτό σημαίνει, αφενός μεν ότι θα ακυρωθούν πάνω από 100 έργα, αφετέρου δε ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει οριστικά τα λεφτά που αντιστοιχούσαν στον προϋπολογισμό τους.
Ούτως ή άλλως, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, μετά την απόρριψη από την Κομισιόν του αιτήματος που είχαν υποβάλλει πολλές ευρωπαϊκές χώρες για παράταση ενός εξαμήνου (δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2016) στην ολοκλήρωση των Προγραμμάτων τους, επιχειρεί την «εξυγίανση» του τρέχοντος προγράμματος, έτσι ώστε να απενταχθούν έργα που δεν έχουν δυνατότητα υλοποίησης μέχρι το τέλος του χρόνου και, αντίθετα, να μεταφερθούν πόροι σε δράσεις που έχουν ζήτηση και συνεπώς μπορούν να υλοποιηθούν σε σύντομο διάστημα.
Η βασική επιδίωξη όμως του Υπουργείου είναι να εγκριθούν από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. δαπάνες που σήμερα ανήκουν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως εκείνες για την εξισωτική αποζημίωση, τις πρόωρες συντάξεις, την αποζημίωση για πλημμύρες κ.λπ. Μια τέτοια έγκριση θα έλυνε το πρόβλημα της απορρόφησης, αλλά είναι εντελώς αμφίβολο εάν θα «περάσει» από τις Βρυξέλλες.