ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Η ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΙΔΕΟΜΑΝΙΑΣ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
η Επιδαυρος και το Ηρωδειο ειναι παντα το ιερο της μυησης στον Πολιτισμο. Ο Ελληνικος Πολιτισμος ηταν παντα "Κοσμοπολιτης". Το Καλλιτεχνικο προγραμμα της Επιδαυρου και του Ηρωδειου, ηταν παντα μια Κοσμοπολιτικη Συνθεση παραγωγων, με την πλουσια μετάκληση ξενων θιασων και καλλιτεχνών. Διεθνη "Εργα" ξενες προσωπικοτητες μαζι με την παρουσια των Ελληνικων, συνεθεταν Παντα, τον Διεθνη Χακτηρα του Ελληνικου Φεστιβαλ. Ποια η Διαφορα ενος Ελληνικου Φεστιβαλ και του Διεθνους Φεστιβαλ. και γιατι ταχα η μετονομασια του φορεα του? Ενα "Ελληνικο Φεστιβαλ  ΑΕ" ειναι ηδη Διεθνες. Ενα "Διεθνες Φεστιβαλ ΑΕ" ειναι ...ηδη..."πολυπολιτισμικο" κατα την δηλωση της προθεσης του ΕΥΤΥΧΩΣ παραιτηθεντος πολυπολιτισμικου Βελγου.
Το Διεθνες ειναι το Κοσμοπολιτικο. ΕΙναι το Αριστο. Το Διεθνες-Κοσμοπολιτικο  σημαινει "ανταμωμα" πολιτισμων με σαφη διακριτη ταυτοτητα που μπορουν να χορεψουν μαζι σε μια προσεκτικη μουσικοτητα.
Ο Πολυπολιτισμος δεν ειναι απλως ιδεοληψια. Ειναι "μανια", ειναι οι μανιακοι εκεινοι, που καθονται μπροστα σε ενα πλουσιο τραπεζι δεξιωσεως με θαυμασια εδεσματα ολων των ειδων, απο "σεφ" πολλων Πολιτισμων και προελευσεων, που θελουν να τα πεταξουν ολα μαζι στο τραπεζομαντιλο, να τα ανακατεψουν και να τα παρουσιασουν ως ενα νεο "εδεσμα". Το οποιο οχι μονο θα εχει καταστρεψει ο,τι οι Σεφ απο διαφορετικες χωρες και πολιτισμους "εφεραν" στο τραπεζι, αλλα θα εχει δημιουργησει και μια αηδία που οποιος την φαει, θα "αναγαγει".
Το Ελληνικο Φεστιβαλ με το καταξιωμενο Διεθνες ρεπερτοριο, μυησε στον Πολιτισμο και Δημιουργησε Πολιτισμο απο της Ιδρυσεως του. Το Ελληνικο Φεστιβαλ με το καταξιωμενο Διεθνες ρεπερτοριο, μυησε στον Ελληνικο Πολιτισμο, αλλα και μας γνωριζε αλλους πολιτισμους. Να θυμηθουμε τα μπαλετα Μπολσοι, Τον Μωρις Μπεζαρ, Τον Φρανκ Σινατρα, τις παραγωγες της ΕΛΣ με την συμμετοχή και ξενων καλλιτεχνών, η και την χρηση ξενογλωσου λιμπρετου. Το Θεατρο ΝΟ, με Αρχαια Τραγωδια παραλληλα με το δικο μας Εθνικο Θεατρο!...

ΗΡΩΔΕΙΟ : Δ1 : (ΦΩΤΟ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 90) ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΚΡΙΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΕΞΙΑ: Ο ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΛΙΛΗ, Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ, Ο ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ

Ποσο  ποιο Διεθνες θα μπορουσε να ειναι ενα Φεστιβαλ. Αλλα αυτο το Διεθνες Φεστιβαλ μυεί στον Πολιτισμο, ανοιγει τους οριζοντες, κανει ξανα τον Ελληνα Ταξιδευτη Ομηρο, αλλα και οδυσσεα, παντα ομως με σταθερο σημειο αναφορας την Ιθακη, με ματι καθαρο και νου οξυ.

Ο Πολυπολιτισμος δεν παραγει και δεν δημιουργει Πολιτισμο. Μυει απλα στον Μηδενισμο. Και στην σκοπιμοτητα του αυτη επικουρειται επαξιως απο τις μεθοδους και τα εργαλεια της απαξιωσης, της αμφισβήτησης, της ανασφαλειας. Το Καθαρο "Προτυπο" σημειο αναφορας, αμφισβητείται και απαξιωνεται με προταση αντικαταστασης του, πρωτα απο το ασημαντο της καθημερινοτητας και υστερα απο το απλανες μια ζωης χωρις περιεχομενο,με ανθρωπους να καλουνται να ζησουν ως φωτοαντιγραφα "εξουσιαστικων στερεοτυπων" που ερχονται να αντικαταστησουν τα δημιουργικα προτυπα.

Ευχαμαστε Καλη ΑΠΟΤΥΧΙΑ σε καθε μεταλλαξη των Ελληνικων Κοσμοπολιτικων Φεστιβαλ με Διεθνες Καλλιτεχνικο Προγραμμα, σε ενα εργαλειο επιβολης της ιδεας καποιων μανιακων να προωθησουν τον Μηδενισμο, προς οφελος της Εξουσιας των λιγων.

Καθηγητης Ανδρεας Αθηναιος
USA
----------------------------------------------------------------------
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ κοινοποιήθηκε η ακόλουθη επιστολή του κυρίου Γιαν Φάμπρ:
"Με την παρούσα, εγώ, ο Γιαν Φαμπρ, παραιτούμαι από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή (curator) του Ελληνικού Φεστιβάλ. Αποδέχτηκα την πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας να προβώ σε καλλιτεχνικές επιλογές με πλήρη ελευθερία. Αυτό δεν φαίνεται να είναι πλέον δυνατόν στην Ελλάδα. Δεν επιθυμώ να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο προσήλθα με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Εύχομαι στους Ελληνες καλλιτέχνες καλή τύχη στη δουλειά τους και στο Φεστιβάλ τους".

Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου κ. Jan Fabre δίνει το στίγμα του για την επόμενη τετραετία:
«Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που θα επιμελούμαι το Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ελπίζω να χτίσω γέφυρες και να αναπτύξω το διάλογο. Ελπίζω να καταστήσω το Φεστιβάλ αντιπροσωπευτικό της πολυπολιτισμικής κοινωνίας μέσα στην οποία βρίσκεται. Ένα Φεστιβάλ που μορφοποιεί  ένα καθρέπτη του κόσμου και την ίδια στιγμή ένα εσωτερικευμένο παράλληλο σύμπαν, όπου η ποικιλομορφία αποδεικνύεται ότι δεν είναι πρόβλημα, αλλά υπόσχεση – για μια καλύτερη τέχνη, ένα καλύτερο μέλλον και έναν καλύτερο κόσμο. Χαρείτε το!»