ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

"ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ" η "Ποιες Διαφορές"


ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ 
Στα νεανικά μας χρόνια, τότε που τελείωνε ο Χειμώνας της Γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, τότε που γινόταν ενα καινούργιο ξεκίνημα, υπήρχε μια πυκνή δημιουργία από γελειογραφιες που έγραφαν από κάτω ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ.
'Όπως υπήρχαν και σπαζοκεφαλιες που έγραφαν από κάτω "Ποιές Διαφορές" και σε έβαζαν να κοιτάς τις εικόνες, προσπαθώντας να εντοπίσεις τις διαφορές ανάμεσα σε εικόνες που ήταν "ίδιες".







Το εικονιζόμενο πρόσωπο είναι αυτό του στρατηγού Χρήστου Καβράκου και η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στις 27 Απριλίου 1941, τη μέρα που ο ίδιος, με την ιδιότητα του στρατιωτικού διοικητή Αθηνών, παραδίδει τα κλειδιά της πόλης των Αθηνών στους Γερμανούς κατακτητές και συγκεκριμένα στον συνταγματάρχη Χέρμαν φον Σέφεν.
Η παράδοση έγινε στο καφενείο «Παρθενών», στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας.
Στη φωτογραφία (o Στρατηγος Καβρακος) φαίνεται καθαρά να χαμογελά προς τους Γερμανούς αξιωματικούς, οι οποίοι έχουν «κοπεί» απ’ τη φωτογραφία -για προφανείς λόγους μάλλον- ωστόσο, λόγω της γωνίας λήψης της, παραμένει στο πλάνο ένας Γερμανός στρατιώτης ή υπαξιωματικός (αν κρίνουμε από το κράνος του), ο οποίος διακρίνεται πίσω απ’ τον Καβράκο.